Omvendt lokking

15.01.2024

Omvendt lokking

Som jeg har skrevet om alle hjelpeøvelser vi lærer inn, så har ikke vi noe fasit. Fremgangsmåten og sluttresultatet kan være forskjellig fra trener til trener. Men her er litt om våre tanker når vi trener dette inn på våre hunder :)

Vi velger å bruke omvendt lokking i situasjoner der vi ønsker hunden skal "låse" seg i en posisjon, samtidig som hunden holder blikk-kontakt med fører. Eks ved "bli"-øvelser som sitt-gå rundt, stå under marsj, stå ved kjegle osv

Her er punktene vi bruker ved innlæring av øvelsen omvendt lokking:

1. Holder en godbit i hånden fremfor hund, når hunden slutter å prøve ta godbit, trekker seg litt unna, Sier vi "BRA" og åpner vi hånden og gir godbiten.

2. Når hunden begynner å forstå og trekker seg raskere vekk av hånden, åpner vi hånden, venter 1-2 sek, sier "BRA" og gir godbiten. 

3. Øker tiden på åpen hånd med ennå noen sekunder. I denne fasen kan det hende hunden på nytt forsøker ta godbiten, da lukker vi hånden raskt ( Men sier ingen ting) og venter til hunden trekker seg bort før vi igjen åpner hånden og belønner. Det er veldig viktig for oss at vi her IKKE korrigerer hunden verbalt med lyd eller annen adferd en at hånden blir lukket. Det er dette "trikset" vi bruker videre. (Åpen hånd betyr du gjør rett, vent på belønning. Lukket hånd betyr at det ble feil) 

4. Når vi har fått litt tid på dette, at hunden blir sittende å vente går vi videre til å vise at vi ønsker blikk-kontakt i tillegg. Jeg bruker bare minne henne på blikk-kontakt med å bruke et par godbiter i front. Belønner at hun ser på meg ( dette forutsetter selvsagt at hunden kan øvelsen blikk-kontakt ). Så åpner jeg hånden med godbit i , og de fleste hundene setter da sammen de to øvelsene og vil raskt gløtte på deg. Med det samme hun gir meg et lynraskt blikk sier jeg "BRA" og belønner. 

5. Neste steg etter dette er jo å kreve 1-2 sek med blikk-kontakt, før hun får belønning. Så øker man tiden sakte. Husk når vi jobber med å øke tiden på noe i hunde-trening så er det motiverende for hunden om du starter lett ( kort tid ) og avslutter lett. 

6. Når blikk-kontakten i øvelsen er på plass så legger vi også på en posisjon. Eks "sitt" . Samme kriterier som vi har fulgt. Mister hun blikk-kontakt eller går ut av posisjon lukkes hånden raskt. setter henne i posisjon igjen og åpner hånden på nytt. 

7. Siste steget vi legger i denne inn-treningen av omvendt lokking er "forstyrrelse". Dette begynner vi veldig forsiktig med, og øker gradvis. Forstyrrelse kan være at jeg beveger hånden litt, tar på hodet på hunden, flytter meg osv. Dette øker vi gradvis, og her kan man virkelig overtrene om ønskelig. :)


Jeg legger med en youtube film der jeg trener litt med Blue :) Filmen er ikke perfekt i forholdt til timing hver gang, men gir forhåpentligvis litt inspirasjon.

https://youtu.be/uIUCeS8EUDY?si=DzEMN-UR0YGvNBvf<br>

Bildene under er fra ei trening der jeg ønsker å unngå at hun "tripper" litt med potene på "stå under marsj" og jeg bruker da hjelpe-øvelsen omvend lokking for å minne henne på å være helt "låst" i ståen.